Kosárlabda szabályzat

Kosárlabda szabályzat

(5 játékos, 2 lány minimum végig kell legyen a pályán)

A mérkőzés időtartama

A mérkőzés 2×6 perces félidőből áll. (szabad dobás esetén az idő áll). A döntő 2×8 perces félidőből áll. (szabad dobás esetén az idő áll)

A kétpontos mezőnykosár területéről dobott kosár kettő (2) pontot ér. A hárompontos mezőnykosár területéről dobott kosár három (3) pontot ér.

A mérkőzések a FIBA (International Basketball Federation) szabályai szerint fognak zajlani.

Újdonság:

Idéntől először személyi hibákat illetve csapathibákat fogunk számolni. Öt(5) személyi hibát elkövető játékos azon a mérkőzésen nem játszhat többet, illetve ha bármely csapat összegyüjti a négy (4) csapat hibát, minden azutánni szabálytalanságért (amelyet személyi hibával ítél meg a játékvezető) kettő (2) szabaddobás jár.

Kívételt jelent a támadó fault, ha egy csapatnak négy (4) csapat hibája van és elkövet egy támadó faultot, megkapja az illető játékos a személyi hibáját illetve a csapat is a csapathibát de nem lesznek szabaddobások !

Tehnikai faultok:

A tehnikai faultok következménye egy (1) szabaddobás és a labda birtoklása az ellenfél csapatának. Kettő (2) tehnikai fault egyenesen kipontozodást jelent az illető játékosnak. A tehnikai fault is hozzáadódik a személy illetve a csapathibákhoz.

Sportszerütlen fault:

A sportszerütlen magatartásért, illetve veszélyes faultokért (amelyek sérülésekkel járhatnak) sportszerütlen faultot ítélhetnek a játékvezetők.

A sportszerütlen fault következménye 2 (kettő) szabaddobás illetve a labda birtkolása az ellenfél csapatának. Kettő (2) sportszerütlen fault következménye egyenes kizárását jelenti a játékosnak, illetve 1 mérkőzés felfüggesztést kap!